Na YouTube je falošné video - Dieťa v pazúroch orla

20.12.2012 Celý región

Montreal 20. decembra (TASR) - Videoportál YouTube má ďalší hit. Video, zachytávajúce orla skalného, ktorý sa v jednom z parkov v Montreale znesie z oblohy, zmocní sa malého dieťaťa a vláči ho niekoľko metrov, zverejnili len 18. decembra, no už o necelé dva dni si ho pozrelo vyše desať miliónov používateľov. Ide však o podvrh, informovala švajčiarska tlačová agentúra SDA.

Minútový klip mal vzniknúť v parku Mont Royal v kanadskom Montreale. Najprv je vidieť, ako sa veľký majestátny orol vznáša vo vzduchu. Kamera potom zachytáva, ako sa dravec zrazu spustí dole, schytí do pazúrov za zimný kabát dieťa stojace na lúke a chvíľu ho nesie vo výške asi jeden meter.

Kameraman najprv vykríkne "Do r**i!", potom beží k vydesenému dieťaťu a snaží sa ho upokojiť. Dieťa plače, ale zdá sa byť nezranené.

Pod videom sa okamžite rozvinula diskusia o pravosti videa. "Najbláznivejšie video, aké som za dlhú dobu videl," uviedol jeden používateľ. "Smrdí to podvodom," napísal novinár a odborník na internet Alexandre Hervaud.

Že video nezachytáva skutočnú udalosť, odhalilo zakrátko kanadské Centrum pre animáciu a dizajn (CAD) v Montreale, ktoré ponúka vzdelávacie kurzy o technikách animácie. Uviedlo, že video s orlom vyrobili štyria jeho študenti pre skúšku z trojrozmernej animácie. Dieťa a orol vytvorili v 3D animácii a integrovali do skutočnej scény.

Už vlani si NAD dovolilo podobný žartík, keď zverejnilo klip s tučniakom, túlajúcim sa Montrealom.

 

Vyberte región